معرفی رشته پرستاری
19 تیر 1399
ارسال شده توسط admin

پرستار فردی که برای مراقبت، درمان و آموزش بیماران تحصیل کرده و در آن مهارت دارد. پرستار یک عضو مهم در تیم مراقبت بهداشتی است و دارای نقش های گسترده ای از جمله نقش مراقبتی، حمایتی، درمانی، هماهنگی، مشورتی، مدیریتی و تحقیقاتی است. در رده بندی آکادمیک، امروزه ارزش پرستار ، هم رده با یک پزشک قرارمی گیرد.
در ادامه این متن به معرفی رشته پرستاری خواهیم پرداخت.
رشته پرستاری یکی از شاخه های علوم پزشکی است.و این روزها تبدیل به یکی از پرطرفدارترین رشته های دانشگاهی گروه علوم تجربی شده است. و هر ساله داوطلبان بسیاری خواهان کسب رتبه قبولی در این رشته هستند.
از جمله فعالیت های پرستاران یاری نمودن به پزشکان و سایر کادر بیمارستان، ثبت مشخصات بیمار در پرونده ی پزشکی و همچنین ارائه گزارشات پرستاری،همکاری با بخش های مختلف بیمارستان،دادن داروها ی بیمار مطابق به دستورات پزشک معالج، انجام دادن کارهای تزریقاتی ، تزریق خون ، تمیز کردن و پانسمان زخم های بیماران و … از جمله وظایفی است که پرستاران بر عهده دارند.
هر پرستار بسته به بخشی که در آن کار می کند یک سری وظایف تخصصی آن بخش را هم دارد که باید انجام دهد. مثلا بخش مراقبت های ویژه، بخش اطفال، بخش جراحی زنان و … فعالیت های تخصصی هر پرستار با هم فرق دارند.
تاریخچه ی رشته ی پرستاری
پرستاری حرفه ای در ایران برگرفته از کشور های اروپایی است. اولین بار در سال ۱۲۹۴ در ارومیه مدرسه پرستاری دایر گردید.در سال ۱۳۳۷ طبق مصوبه صنف پرستاران پذیرش داوطلبان با مدرک دیپلم در دوره ی ۳ ساله ی پرستاری شروع شد و ارزش مدرک پرستاری معادل لیسانس در نظر گرفته شد. در سال ۱۳۵۴دوره ی لیسانس پرستاری در وزارت علوم تصویب گردید و طول این دوره به ۴ سال افزایش یافت. در سال ۱۳۶۵ با تشکیل دانشکده ی پرستاری این رشته ی دانشگاهی توسعه ی فراوان یافت. اولین زن پرستار ایرانی فاطمه توانایی و اولین پرستار مرد دارنده ی مدرک دانشگاهی پرستاری در ایران مرتضی حسن پور بود
آشنایی با دروس دانشگاهی رشته ی پرستاری
تعداد واحد های درسی پرستاری در مقطع کارشناسی ۱۳۰ واحد و طول مدت تحصیل مقطع کارشناسی این رشته حداقل ۴ سال و حداکثر ۵ سال بوده و پس از آن امکان ادامه تحصیل در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا وجود دارد. دروس این رشته ی تحصیل را به دو گروه علوم پایه و علوم تخصصی میتوان تقسیم بندی کرد.
که دروس پایه شامل مواردی همچون: انگل شناسی، میکروب شناسی، بیوشیمی، ایمونولوژی و فیزیولوژی تشریح است.
و دروس تخصصی شامل مواردی همچون: پرستاری بهداشت،پرستاری بهداشت جامعه، پرستاری مادران و نوزادان، بیماری های داخلی، بیماری ها و پرستاری های مربوط، اخلاق پرستاری و پرستاری در فوریت ها است.
وضعیت شغلی و تحصیلی رشته پرستاری
رشته ی پرستاری در سه مقطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا در دانشگاه های علوم پزشکی وجود دارد. رشته ی کارشناسی پرستاری، عمومی بوده و گرایش خاصی ندارد اما از مقطع کارشناسی ارشد به گرایش های متنوعی تقسیم می شود.
از جمله گرایش های مقطع کارشناسی ارشد می توان به موارد زیر اشاره کرد:
-روان پرستاری
-پرستاری ویژه
-بهداشت
-مدیریت
-داخلی جراحی
-اطفال
و همچنین گرایش های مقطع دکترا موارد زیر را شامل می شود:
-آناتومی
-بافت شناسی
-اپیدمیولوژی
اشتغال در پست های مختلف بیمارستانی همچون سرپرستار، پرستار شیفت، سوپروایزر بالینی، سوپروایزر کنترل عفونت، ریاست پرستاری و سوپروایزر آموزشی به سطح تحصیلات پرستار و سابقه ی کاری وی برمی گردد.

دیدگاهتان را بنویسید